top of page
Traksjon_FM-klinikken_18.05.22.png

Kraftfullt drag i hoften med kontroll på kraft (måler*) og forflytning av beinet (laser avstands måler#). Utstyr utviklet av FM-klinikken i samarbeid med MedikalTeknikk AS. 

Kraftfull hoftetraksjon

Hoften er kroppens største enkeltledd. Erfaringsmessig kan kraftfull traksjon, altså gjentakende rolig drag og tilbakeføring gjennom hofteleddet, redusere smerte, fremme bevegelighet og bedre funksjon hos flere typer pasienter. For eksempel ved smerter i bekken, korsrygg eller hofter. Dersom man ser kroppen fungere som ett legeme med flere ledd, kan en godt bevegelig og smertefri hofte avlaste funksjonen i ryggen ovenfor og kneet nedenfor.

 

Røntgenstudier dokumenterer at ved drag i beinet med bekkenet fiksert kreves det normalt fra 40 til 60 kilos kraft for å dra hoftekulen litt ut fra leddskålen (Samuelsen 1990, Arvidsson 1990). Hos kraftige karer og de med nedsatt bevegelighet kreves det normalt mer.

Kanskje Norges mest erfarne hoftetraksjonsspesialister, fysioterapeutene Gunnar Samuelsen og Anders Bakke, ved Ullevål og Tåsen Fysioterapi og Trening AS, har lært meg viktigheten av å måle kraften og justere den innenfor pasientens toleranse.

Dette fordi kraftfull traksjon både kan forverre og forbedre smerter og opplevd stivhet, alt avhengig av følsomheten i håndteringen og kommunikasjonen med pasienten. 

 

Kraftfull traksjon er en viktig ingrediens i behandlingsstudier for stive og smertefulle hofter (Vaarbakken 2007; Hoeksma 2004).     

Les mer om Kraftfullt drag i hoften her

bottom of page